пʼятницю, 21 червня 2013 р.

Мелодії його душі


          Знов журавлі летять у вирій, -
і десь зникають уві млі...
Погляньмо, друзі мої щирі,
який наш слід на цій землі -
  це слова із вірша Богдана Кусеня, крила яким дав Василь Подуфалий і вони стали піснею.


          А слід на цій землі залишився чималий, як зі сторони Митця, так  із сторони Бережанської районної бібліотеки, яка презентувала бібліографічний покажчик "Доля судила жити з піснею. Василь Подуфалий", укладачем якого є бібліограф  районної бібліотеки Віра Палій.


          " Нам дуже приємно, що саме цей бібліографічний покажчик зайняв перше місце в обласному конкурсі на кращий бібліографічний покажчик", - сказала у вступному слові директор районної бібліотеки Алла Заруцька.


              В цій невеличкій книжечці зібрана, впорядкована й увіковічнена творчість нашого краянина, педагога, фольклориста, краєзнавця, літературознавця, композитора і художника, громадського діяча, одного з перших відкривачів імені письменника Богдана Лепкого та його родини, патріота рідної землі Василя Подуфалого з с. Жуків, що на Бережанщині, котрий своєю працею зумів передати любов до свого краю,наших традицій і залишити це нам у спадок.


         Видання складає вступна частина укладача "У рідної землі черпав натхнення", кілька розділів: "Митець мелодії та слова", "Дарував пісні крила", "Збирач золотих перлин", "Мелодії його душі", "Краєзнавчі дослідження", ілюстрації, абетковий покажчик авторів та назв книг.
       
        У народі кажуть: зробиш добре діло, якщо: посадиш дерево, викопаєш колодязь, посієш пшеницю, напишеш книгу. І Василь Михайлович за все своє недовге життя це зумів зробити, а ще - по краплиночці збирав культурне надбання свого народу, писав музику. І тому мелодії, написані композитором стали вічним пам'ятником його творчості і, неначе, одержали "друге дихання" у новому бібліографічному посібнику "Доля судила жити з піснею. Василь Подуфалий".


    Запропоновані тут матеріали знаходяться у фондах центральної районної бібліотеки, краєзнавчого музею, музею книги.

          Покажчик розрахований на вчителів, бібліотекарів, краєзнавців, учнів та студентів, усіх, хто хоче більше дізнатися про людей рідного краю.

        Присутні мали можливість оглянути викладку книг славного краянина, побувати в своєрідній "світлиці Подуфалого", прикрашеній вишитими рушниками й обрусами.



Немає коментарів:

Дописати коментар