понеділок, 11 липня 2011 р.

З ІСТОРІЇ КАПЕЛИ "БОЯН"


У 1892 році в Бережанах, за ініціативою видатного українського композитора Остапа Нижанківського і кандидата адвокатури письменника Андрія Чайковського створюється хорове товариство «Боян». Це був мішаний хор, який вперше виступив з концертом на відзначення пам’яті Т. Г. Шевченка.

Особливим для бережанського «Бояна» був 1896 рік. Перебуваючи на батьківщині, українська співачка світової слави, Соломія Крушельницька гостювала у «Бояна» . А день 12 червня золотою віхою увійшов в історію коллективу. В переповненому залі «Католицького дому» на сцені разом з хором співала Соломія Крушельницька. Диригував Остап Нижанківський. Біля джерел «Бояна» стояв ще один відомий український композитор і диригент Денис Січинський, який у 1907 -1909 роках жив у Бережанах. Тоді хор виконував «Пролог» з його опери «Роксоляна», кантати «Лічу в неволі» та «Дніпро реве».

Дві війни перервали діяльність хору.

1957 рік для капели «Боян» вважається роком відродження . У 1967 році коллективу присвоєно звання «самодіяльний народний». За час свого існування коллектив став лауреатом та дипломантом Всеукраїнських конкурсів ім. С. Крушельницької та Д. Січинського, приймав участь у фестивалях «Слов'янський вінок» м. Таллін, Естонія, «Велика коляда» м. Львів, «Гуцульська бринзя» м. Рахів, Галицькій хоровій академії.

У репертуарі хору духовна музика, українська та світова хорова класика, твори композиторів –аматорів Галичини, сучасна хорова музика.

Художній керівник і диригент Юрій Васенко - випускник Тернопільського музичного училища та Дрогобицького педагогічного університету ім. І. Франка. У різні роки керував дитячими хоровими колективами, камерним хором «Світилен». З 2001 року незмінний художній керівник та диригент хорової капели «Боян».

Хорова капела «Боян» є лауреатом та дипломантом Всеукраїнських конкурсів ім..С.Крушельницької в м.Тернопіль, дипломантом VII Всеукраїнського конкурсу ім..Д.Січинського в м.Ів.Франківськ, дипломант V Всеукраїнського конкурсу ім.Л.Українки в м.Луцьк, володар Гран-Прі Всеукраїнського фестивалю-конкурсу «Пісенні Медобори»


Немає коментарів:

Дописати коментар