пʼятницю, 23 жовтня 2015 р.

Герой Володя Дідух - назавжди у серцях односельчан



Вклонися, моя Україно, 
хороброму сину своєму…



У с. Вербів, що на Бережанщині,  на фасаді будівлі місцевої школи відкрили  меморіальну дошку захисникові України, учаснику АТО, військовослужбовцю 128-ї гірсько-піхотної бригади, уродженцю Вербова Володимиру Дідуху, який 31 січня ц.р. героїчно загинув, захищаючи нашу державу на Сході України. 

 Дійство зібрало місцеву громаду, родичів загиблого бійця В.Дідуха, представників обласної та районної влади, Вербівської сільради, громадських організацій, установ, працівників та учнів школи, учасників АТО, військовослужбовців, гостей краю.

Про славного воїна-героя України Володимира Дідуха розповіла  директор Вербівської школи Ольга Чернецька.   Народився вїн 27 серпня 1979 року в с. Вербів (х. Старий Вербів). У 1994 р. закінчив місцеву школу. Добре вчився, любив займатися спортом. Згодом працював водієм  у ТзОВ «Вербів», трудився на полях, у всьому допомагав батькам, піклувався про хвору матір. Володимира у селі знали як доброго, щирого, працьовитого, веселого хлопця. Влітку 2014 року мобілізований В.Дідух проходив навчання у військовій частині в м. Мукачеве Закарпатської області. Служив водієм-санітаром у м. Щастя Новоайдарівського району Луганської області та в інших «гарячих точках». Із медиками, представниками Червоного Хреста під вогнем перевозив поранених бійців, надавав їм допомогу.
На Різдвяні свята Володимир перебував удома на ротації, відвідував Богослужіння у Вербівській церкві, колядував і веселився з рідними й товаришами, мріяв про мир, будував плани на майбутнє...
 Всередині січня односельці знову проводжали бійця на війну в небезпечний Донбас. Востаннє. Доля розсудила по-своєму. У страшних боях під Дебальцевим на Донеччині, не уникнув ворожого снаряда... І  35-річний Володимир Дідух. та його  фронтова «швидка» потрапила під жахливий обстріл терористів... Життя обірвался....
 Із болем у душі в останню путь проводжали його тисячі  людей, жителів та гостей нашого краю, бійці АТО. Сотні  людей у селах і містах ставали «живим ланцюгом» навколішки вздовж дороги із свічками, лампадками й квітами, коли труну із загиблим Героєм, накриту синьо-жовтим стягом, везли додому. Захисника України відспівували 24 священики різних християнських конфесій. Поховали захисника України у рідному селі Вербові.
Пам’ятну дошку Героя  освятив парох Церкви Успіння Пресвятої Богородиці с. Вербів Бережанського деканату УГКЦ о. Віталій Іващук. 

На дошці, уквітчаній вінком з барвінку й кетягів калини, напис – «У цій школі навчався Дідух Володимир Васильович, який героїчно загинув, захищаючи незалежність України під час проведення АТО. 27.08.1979 – 31.01.2015. Вклонися, моя Україно, хороброму сину своєму…».  
Пам'ять Героя присутні вшанували хвилиною мовчання. 
Учні школи представили патріотичне дійство з піснями та віршами. 
А біля стіни школи демонструвалася  виставка-портрет "Я ще повернусь, мамо..." (спільні зусилля  місцевого музею, сільської бібліотеки та клубу).
Допоки ми живі – житиме й пам'ять про наших Героїв. Володимир Дідух із меморіальної дошки щодня зустрічатиме й проводжатиме поглядом учнів, нагадуватиме кожному, що він не шкодував свого здоров’я і життя, заради нашого мирного майбутнього   квітучої  неньки-України.
Герої не вмирають!
Герої назавжди у наших серцях!
 

четвер, 22 жовтня 2015 р.

Лірична сповідь Надії Репецької






Спасибі, Господи Тобі,
За те, що вірші й прозу пишу.
Що для людей на цій землі
По собі щось таки залишу.
Н. Репецька

Відбулася творча зустріч з поетесою Бережанщини, шанувальницею книги і читачкою нашої бібліотеки Надією Репецькою
 
Надія Репецька - авторка 22 збірок, які видавались у Бережанах, Тернополі і Львові. Її вірші публікувались у районній та обласній пресі, звучали по радіо. 11 книжечок видані спільно з колишнім учителем, поетом, бібліофілом Федором Кржечківським.


«Щоденник мого життя» - лірична сповідь Надії Репецької», у якій взяли участь друзі, шанувальники її творчості,  колеги по перу поетеси з її рідного  Лапшина. 

Про плідну багаторічну творчу діяльність Надії, її оригінальні вірші й прозу говорили  директор музею книги Лілія Зінчук (ведуча заходу), сільський голова Лапшина Ярослав Мисак, директор Лапшинської ЗОШ Любов Ощіпко, однокласник авторки Микола Пересада, учений секретар заповідника Надія Волинець, директор Будинку творчості школярів Зіна Токарська та інші. Гумористичну сценку  презентував театр мініатюр  «Солоденькі вишеньки» у складі Марії Лихолат і Ольги Козак – зав. клубами сіл Лапшин і Вербів).
     Учні Лапшинської школи натхненно декламували вірші. Пісні виконували учасники шкільного ансамблю «Білі янголи» (кер. Наталія Бідула). 

Присутні  мали можливість ознайомитись із всіма творами поетеси, зібраними у викладці під назвою "Книги мого життя", послухати вірші  у виконанні самої авторки.
На згадку про   зустріч поетеса з любов'ю подарувала  районній бібліотеці  свою останню збірочку із власним автографом.
 

 

пʼятницю, 16 жовтня 2015 р.

Скарбниця мудрості і знань



Скарбниця мудрості і знань – сільська бібліотека. Чудове місце в центрі села, де зберігається мудрість, набута за багато років. А ще бібліотека є тим духовним осередком, де збирається читач -  юний і дорослий -   на години дозвілля, бібліотечні посиденьки, вечір патріотичної пісні, щоби поділитися  новими співанками, новими віршами, які вилито із серця на білий аркуш паперу. . В такі хвилини здається завмирає час.... все дихає спокоєм  і умиротворенням.

 







Такою «берегинею» читацьких інтересів і вподобань є бібліотека-філіал с. Лапшин, (зав.бібліотекою М. Захарків), яка спільно із завідуючою клубом села М. Лихолат організували і  провели не одне таке дійство: у приміщенні бібліотеки, у сільському клубі, і «просто серед неба» -  на скромному бібліотечному подвір’ї.

На вечір української патріотичної пісні прийшли  місцеві автори – Н. Репецька, М. Федчишин, М. Бідула, С. Желінська, О. Бойко, які пишуть слова і музику до творів, присвячених Україні, подіям сьогодення.  Читалися вірші, звучали пісні лапшинських авторів-аматорів.
 

 







Бібліотекарем  села   Захарків Марією  Михайлівною  проведено огляд літератури «Поети – наші земляки», де були представлені  творчі доробки наших місцевих поетів.
 Дуже приємно і відрадно, що сільський житель тягнеться до цієї Скарбниці Мудрості.

четвер, 15 жовтня 2015 р.

Година мужності у дитячій бібліотеці




Дзвін шабель, пісні, походи, воля соколина,
тихі зорі, ясні води — моя Україна
      В. Сосюра 


             Читачами  районної дитячої бібліотеки -  учнями 11 «Б» класу ЗОШ № 2 (класний керівник Блажків М.Д.) - в читальному залі організовано і проведено годину мужності «Історія українського козацтва».
Молюсь за тебе, Україно
І свої сили віддаю,
Щоб відродити із руїни
Наш дух і славу бойову - прозвучало з уст юнака, який вирішив пов'язати свою подальшу професію із військовою справою. 
              З бесідою «Україна від козацьких часів до сьогодення» виступила бібліотекар відділу обслуговування учнів 5-9 класів Шимків Г.М.
- Ось такі герої в Україні єсть,
Захистять завжди вони
 Нашу волю й честь! - такими словами закінчила свій виступ Ганна Михайлівна.
 
 
             Присутні мали змогу переглянути тематичну викладку літератури «Україна – козацька держава».

четвер, 1 жовтня 2015 р.

Урок патріотизму "Герої не вмирають!"


 Мамо, чого Ви плачете?..
Ваш син-герой...
Ви що не бачите...
ще цей хлопчина і он той...
 
Перший свій урок учні 5-«Б» класу ЗОШ № 2 провели в читальному залі центральної районної бібліотеки для дітей.

«Герої не вмирають, допоки живе пам'ять про них» - такою була тема першого уроку.  Тема особлива, тому що присвячена рідній Вітчизні, миру, Героям Небесної Сотні і воїнам АТО. Про них пишуть вірші та складають оповідання, чуємо по радіо й теленовинах.
Класовод Качурівська Л.В. розповіла про мужність і героїзм тих, які загинули на сході України, згадала поіменно всіх наших земляків. Учні відповідали на запитання і присвячували Героям  вірші.
 

Гостями уроку були бібліотекар школи Потічко Б.В., художник-дизайнер, поетеса Нестеренко С.В. Саме вона провела невеличку екскурсію і ознайомила присутніх із своїми  графічними малюнками. Портрети її виставок – це  люди- Герої, які загинули на  Майдані і в зоні АТО.
 
 

Учасники уроку мали змогу переглянути книжкову виставку «Їм у віках судилося безсмерття», з якою їх ознайомила бібліотекар читального залу Капуста Н.Г.