пʼятницю, 30 листопада 2012 р.

Відроджуємо духовні святині



Історичні пам'ятки та  культура.... Духовна архітектура, історія та сьогодення...
Однією із старовинних пам'яток  історії  культури та архітектури Бережан є Вірменська церква Різдва Діви Марії.
 
 Історія її сягає кінця УІІ ст., коли перші вірмени поселились в місті. У 1710 році, за дозволом пана Адама-Миколи Сенявського, була зведена дерев'яна культова будівля, яка проіснувала до 1746 р. На місці попередньої у 1764 р.постала друга споруда. Новий культовий комплекс став духовним центром не тільки громади Бережан, а й довколишніх повітів (Збаразького, Зборівського, Підгаєцького, Тернопільського та Теребовлянського). Пожежа 1810 року завдала значних пошкоджень, але проведені реставраційні роботи відновили духовно-релігійне життя, яке тривало до кінця другої світової війни. Потім тут був склад. А після розпаду СРСР - взагалі була закинутою.
 
 
Зовсім недавно тут розпочались відновлювальні роботи за рахунок пожертв деяких  жителів міста:
 
 
 укріпили фундамент, перекрили дах,
 
 
 
 
 планується реставрація інтер'єру храму згідно його первісного вигляду.
 
 
У 2014 р. Вірменській церкві виповниться 250 років. На цей час планується її відкриття та освячення.
 
 
 
 
Тож не будьмо байдужими!
Подаруймо нашим дітям, молоді життя цієї прекрасної, намоленої віками, духовної споруди!
 
 

пʼятницю, 16 листопада 2012 р.

Володимир Мота на вербівській сцені



Вербівський народний дім насолоджувався звуками цимбал та сопілок, домр і баянів, а ось бандура тут зазвучала вперше. Та неабияка бандура, у ній живе ціла  історія.





 Змайстрована  вона самодіяльними полоненими майстрами під керівництвом Ярослава Бабуняка. Її корпус  виготовлений із бочкових дощечок з-під оселедців, гарматні гільзи використовували для кріплення струн, а з телефонного дроту  натягнули 54 струни. Такі інструменти були виготовлені для Володимира Моти і 2-х його товаришів, які під орудою Я. Бабуняка створили тріо,  пізніше квартет з бандурами і дали понад 140 концертів у складі ансамблю військовополонених "Бурлака" як у таборі, так і за його межами.


 В цей день струни історичної бандури мовчали, мовчали світлою пам'яттю свідків тих подій, пам'яттю Ярослава Бабуняка - "батька рімінських бандуристів".




 Цього дня вербівчани насолоджувалися співом та грою Володимира Моти - живого свідка тих жахливих подій минувшини. І хоч  живе він у далекому Квебеку, але і по сьогодні служить Україні бандурою, понад півстоліття звеличує козацьку славу та історію і зачаровує могутнім голосом та зворушливим співом, незважаючи на свій 85-річний  вік.









Маестро - частий гість в Україні, якій щоразу сповідується могутнім басом у щирій любові до рідної пісні, рідного краю.